Dr. Martens – En legendarisk historie!


 

1

Årene går, men Dr. Martens består! Støvlerne som både har repræsenteret de britiske arbejdere i 1900-tallet og senere hen været et symbol for Vestens ungdoms- og undergroundkultur har i dag opnået nærmest kultstatus. Det gule Goodyear-label samt den stribede sål til at måle graden af slid, gør støvlerne let genkendelige – Du er i hvert fald ikke i tvivl, når du ser et par Dr. Martens på gaden! Her kommer et lille indslag om et vaskeægte modeikon, der har gået igennem flere generationer.

Helt tilbage i 1946 i Tyskland beslutter den tyske læge Klaus Märtens sig for at skabe en exceptionel komfortabel sko, der skulle formindske smerten for følsomme fødder. Måden hvorpå dette skulle opnås blev gennem en ny slags sål med en integreret luftpude. Et par prototyper senere blev den komfortable og robuste ”Doc Maertens” skabt – og blev samtidig lægens eksamensbevis som skoproducent. Efterfølgende blev brandet opkøbt i 1959 af familien Griggs, en britisk skofabrikant, der tager konceptet til sig og angliserer navnet: og således blev den verdensberømte Dr. Martens, som vi kender den i dag, til!

IDENZA_A1_WINDOW POSTER_Tasha.indd

Resten af fortællingen kender I… Året efter opkøbet markedsfører Griggs den første støvle under navnet 1460 inspireret af lanceringsdatoen, som netop var den 1. april 1960. Skoene skabte nærmest en revolution og blev først taget til sig af den britiske arbejderklasse. 60’ernes ungdomsoprører tager ligeledes støvlerne til sig og således blev støvlerne et symbol på originalitet, sammenhold og en måde at udtrykke sig på, og mærket endte da også med at blive et ikon på talrige musikscener.

DM AW15 Fashion Female_Mariana_Lk2_SP_NEUT.indd

Netop denne ikon-status samt støvlernes symbol på selvudfoldelse, forsøger Martin Roach i sit værk Dr. Martens, a history of rebellious self-expression” at forklare. Gennem interviews med nogle af de største artister inden for kunst og musik, individer fra ”the underground culture”, anonyme fotografer fra hele verden og kendte stjerner som Ellie Goulding og Taylor Momsen leverer bogen forklaringen på, hvordan den berømte støvle fra vores ungdom udvikler sig til at blive så stort et modefænomen… Mere end 200 sider med ét eneste formål: Bevise at vi alle har noget Dr. Martens i os!

dr martens book-1293

dr martens book-1302

 Hos Sarenza finder I et stort udvalg af de fedeste Dr. Martens-modeller! I får lige et lille smugkig her:

 

DR. MARTENS

Jeg kommenterer

*


*

Skriv din kommentar: